Pošta plánuje obnovu 184 nákladných áut za 11 miliónov eur

22.09.2015 Bratislava

Bratislava 22. septembra (TASR) - Slovenská pošta plánuje postupne do konca roku 2018 obmeniť svoj vozový park nákladných áut nad 3,5 tony. Pripravuje tak podľa hovorkyne Stanislavy Pondelovej vyhlásenie súťaže, v ktorej chce nájsť dodávateľa nových vozidiel.

Celkovo pošta plánuje v rokoch 2015 až 2018 nákup 184 kusov nových áut v predpokladanej hodnote 11 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). V súťaži si chce Slovenská pošta vybrať na základe ekonomicky najvýhodnejšej ponuky a v tendri sa použije elektronická aukcia.

"Priemerný vek nákladných motorových vozidiel presahuje osem rokov a v priemere majú najazdených takmer 400.000 kilometrov," priblížila Pondelová. Viaceré autá však majú najazdené aj 1 až 1,5 milióna kilometrov. "Z týchto dôvodov pristúpila Slovenská pošta k nevyhnutnej obmene technicky a morálne zastaraných nákladných vozidiel," doplnila.

Nákladné autá slúžia pošte na prepravu zásielok, ročne pritom firma prepraví, prijme a doručí takmer 300 miliónov listových či balíkových zásielok.

Slovenská pošta od úspešného uchádzača v tendri očakáva predloženie komplexnej ponuky, v ktorej bude zohľadnený celý životný cyklus vozidla. To znamená vrátane pravidelného servisu a údržby spolu so súvisiacim spotrebným materiálom a aj zabezpečením technickej a emisnej kontroly. "Dôležitá bude aj spotreba pohonných látok a s ňou súvisiace vyprodukované emisie," doplnila Pondelová. V rámci obnovy vozidlového parku uvažuje totiž pošta aj s nákupom desiatich vozidiel na stlačený zemný plyn.

Pondelová tiež pripomenula, že pošta skončila po rokoch stratového hospodárenia už druhý raz po sebe v pozitívnych číslach. "Za rok 2013 spoločnosť dosiahla zisk vo výške takmer 4,4 milióna eur pred zdanením, za rok 2014 predstavoval zisk 4,91 milióna eur pred zdanením," vyčíslila hovorkyňa.
 

Vyberte región